נחל הקישון עובר כיום תהליך שיקום מקיף בהתאם לתכנית מתאר ארוכת טווח שאומצה בשנת 2001. השלב הראשון של פארק בית הושלם, נבנה פארק פנאי וגשרים מהתקופה הממלוכית (המאה ה -14). שוחזרו. על מנת לסלק את הזיהום הפוקד את אפיק הנחל במשך עשרות שנים, החל חפירת נחל קישון בראשית שנות ה -90. במהלך תהליך השיקום, שהחל בשנת 1994, נוקו כמה קטעי נחל והקטע הראשון של מסלולי הנחלים,
הפארק החדש באזור מציע למבקרים גישה לנחל הקישון ולפארק בית
בילוי ואתר תיירות שנוצר כחלק מתכנית אב ארוכת טווח לפיתוח האזור. זה כולל בניית שני גשרים חדשים מעל הנהר ושיקום גשרים על גדות שני הנהרות, המציעים לתושבים ולתיירים מגוון רחב של בילוי ובילוי.
ניתן ליהנות מנוף הנהר וקטעו הרחב מגשר הקישון ופארק בית, וכן ממספר גשרים אחרים באזור. גשר קישון, הראשון מסוגו בישראל, הוא דוגמא טובה לשיקום נהרות מתמשך ואחד משני הגשרים היחידים בגדה המערבית לביצוע שיקום מסוג זה.
פארק הקישון היפה גובל במרינה של חיפה
ומימין תוכלו לראות את רציף הדייגים, המופיע בחלק הבא. בחלק שלמטה יש אזור גליל המושך אליו מספר תיירים מישראל, הגדה המערבית והמזרח התיכון, וכן מהים התיכון. ממזרח, סמוך לנמל חיפה, נמצא פארק בית היפהפה, בו שוכן אחת האטרקציות התיירותיות הפופולריות בישראל ואחת האטרקציות התיירותיות המרכזיות.
הפארק משתרע על פני חצי הקילומטר האחרון של נחל הקישון ומכוסה 33,000 מ"ר של דשא ירוק
הוא זורם מהרי הגלבוע, המעיין הנידח ביותר בהרי הגלבוע, אל המפרץ הריק של חיפה והים התיכון, שם הוא מתרוקן. המקור הרחוק יותר הוא נהר גילברט, יובל של רמת הגולן, ממנו הוא זורם למפרץ חייבה, שמתרוקן מהאוקיאנוס האטלנטי ולמימיו.
נחל הקישון
נחל באורך 70 ק"מ המנקז שטח של 1100 קמ"ר, מקורו בהרי הגלבוע, זורם דרך עמק יזרעאל ונשפך לרמת הגולן, חוצה את הגבול בין הגדה המערבית לעזה. רצועה ונכנס למפרץ חיפה. לאחר מכן הוא זורם צפונה דרך סדרת גבעות ועמקים, שחוצים אותם הרי יפו, ההר הגבוה בישראל ואחד המרוחקים באירופה.
בצד המערבי של הנהר, ליד מזח הדייג, נמצא פארק קישון, פארק חדש שנפתח בשנת 2000. נקודה זו ממוקמת באמצע רצועת קרקע צרה בין הרי יפו ל רמת הגולן.
הפארק, הממוקם בסמוך לעיר אשדוד על גדות הנהר, משתרע על שטח גדול עם שטח כולל של 1,500 דונם. לפני שקק"ל קנתה את האדמה, היה הפארק ביתו של נחל קישון, אחד הקיבוצים הוותיקים והמפורסמים בישראל.
הוועדה המחוזית בחנה את ההסכמה אליה הגיעו הגורמים הרלוונטיים בנוגע לייעוד אדמות כאלה והחליטה לאשר את התוכנית לפארק מכיוון שהיא מתאימה לתכניות נמלי ישראל.
צעד אחד בכיוון הנכון
הוא הקמת מתקן לטיהור שפכים קיים בחיפה על נחל הירקון. קק"ל וקק"ל התמקדו בוויסות נחלים, מניעת שחיקת נחלים, נטיעת עצים לאורך נחלים ותמיכה במחקר לשיקום מערכות אקולוגיות ונחלים מזוהמים. למעלה מ -20 פרויקטים הושקו להרחבת ערוצי הנהר ולהקמת מתקני טיפול במים ותשתיות אחרות. כל זה יעזור להקל על החזרת מים ודגים נקיים יותר לנהרות.
חיפאי שכותב על חיפה, אבל לא רק…
כל הדעות הן אישיות בלבד, אין לראות באמור משום ייעוץ או המלצה לפעולה כלשהי 🙂