שמורת שקמונה

שמורת הטבע והגן הלאומי שקמונה, המנוהלת על ידי רשות הטבע והגנים הישראלית, ממוקמת בצפון הגדה המערבית בין רמת הגולן לרצועת עזה. החלקים הצפוניים של שמורת טבע זו נמצאים על הגבול בין ישראל לעזה, ובין עיר עזה לתל אביב, בירת ישראל.

האתר נחפר לפני למעלה מ -40 שנה

אך מעטים ידועים על מה שנמצא מתחת, ואדמה וזבל הצטברו במשך עשרות שנים. ליד חוף הכפר, הוא מכוסה בחורבות בנייה ונראה היה מקום חשוב לתקופתו. השרידים ההיסטוריים מוסתרים בחול ובבוץ, מוסתרים מאחורי שכבה עבה של חול, בוץ ולכלוך בחוף מפרץ שקמונה ליד רמת הגולן בצפון הגדה המערבית, ישראל. אתר זה נחפר למעלה משלושים שנה, אם כי נחפר ונחפר לפני למעלה מעשור. אבל האדמה שמתחת הצטברה במשך עשרות שנים עם אדמה, זבל וערמות, כך מעט מאוד היה ידוע על מה שנמצא מתחת.

על ידי חפירה מחודשת של המבנה, ארכיאולוגים מאוניברסיטת חיפה הצליחו לקבוע שהוא שמור היטב ואכן יכול להיות הבית הארבעה חדרים השמור ביותר מהתקופה הידועה כיום.

לדברי ד"ר בר וד"ר אייזנברג

התוצאות מספקות הזדמנות ייחודית ללמוד ולהכיר את חיי היומיום בימי ממלכת ישראל. במהלך תהליך השימור מקווים כי המבנה ישולב בעתיד בפארק ארכיאולוגי ציבורי כחלק מאתר ארכיאולוגי חדש בגן הלאומי שיקמונה. ד"ר בר, ד"ר אייזנברג ואני מציגים את הממצאים הללו בפני הציבור ולמי שלמד והתרגל אליהם בתקופת שהותם בממלכה זו ובישראל, לשימור האתר ההיסטורי הזה והפוטנציאל שלו כאתר. לארכיאולוגיה ציבורית ושימור. בתהליך השימור, "מקווים שמבנה זה ייכלל בפארק ארכיאולוגי ציבורי בגן הלאומי שקמה או בסמוך לו.

פרויקט שיקמונה בוצע בשיתוף המוזיאון הימי הלאומי בחיפה

שם הממצאים מוצגים לצמיתות. הפארק מתוכנן משני חלקים ליניאריים ושונים מאוד, המשלימים זה את זה ומעוצבים על ידי אדריכלי הנוף גרינשטיין הר אדריכלים. הפארק, במימון קרן הכט, נבנה בסמוך לגן הלאומי שיקמה באתר של כפר דייגים לשעבר. בנוסף לגן הארכיאולוגי, שייפתח בסוף השנה במסגרת פארק ארכיאולוגי, ימומן פרויקט נוסף בשותפות עם המוזיאון הלאומי לעתיקות וארכיאולוגיה. המוזיאון הארכיאולוגי בישראל.

עיקרון חשוב בתכנון הוא תחזוקת הקשר בין הכביש הראשי שנמצא מזרחית לפארק, ואזור אזור גדת הנהר. רצועת החוף היחידה בה הדבר אפשרי היא בצד המערבי של הגן הלאומי שקמה, בין שקמונה לקיבוץ ישראל.

החלק הקל והשטוח יותר של השביל עובר לאורך החוף והוא

באופן לא מפתיע, פופולרי בקרב תושבי חיפה העוסקים כאן בספורט מדי יום. לאורך החוף הזה צומחים כמה מיני צמחים, חלקם נדירים, כמו נר הלילה, הפורח ממש לפני השקיעה, והלימוניום המכסה את החוף בשטיח סגול באביב.

נמצאים גם דגים טורפים גדולים

וחלק מהמינים מאוימים בהכחדה, כמו קיפוד הים, זן דגים עם פוטנציאל דיג מסחרי גדול. אף על פי שדיג עם קו על החוף מותר באזורים המיועדים לשמורה בתנאים מסוימים, דייג בתוך השמורה הימית אסור. ניתן לאתר דיג חוקי ובלתי חוקי, כאשר רוב הדייגים משתמשים בחוטי דיג וסלילים חוקיים.

חובבים מעוניינים כמוני יכולים לברר אודות דיג ופעילויות אחרות באתר שמורת הים שקמונה

ממצאים נדירים אחרים שנחשפו במהלך החפירות כוללים את החותם האישי, המציג כתובות בעברית ובפיניקית. הם נמצאו בצורה של אוסף של חותמות אישיות, שחלקן מהתקופה הישראלית (המאות 11 עד 8).

השם הערבי שקמונה, שמסופר כאל-סמאק-אס-סאמאק, פירושו גבעת דגים, ותל סמך קשור כנראה לשטחי הדייג הטובים שם.

מבחינה גיאוגרפית

הוא ממוקם על רצועת חוף סלעית שאינה מאפשרת בניית נמל בקרבת מקום, ונראה כי המעגן הקרוב ביותר היה מדרום לכפר סמיר. בנוסף, ניתן לצפות בדגים גדולים בשמורות כאלה; ברגע שהדגים מגיעים לגודל הרבייה, צאצאיהם חורגים מגבולות השמורה ומעשירים את הים. מכיוון שקודם לכן נקבע שהפיגמנטים בבור הם מחלזונות ימיים, המיקום בחוף הסלעי עם עיגון נוח היה כעת הגיוני. סביבה זו תהיה קרקע רבייה אידיאלית לשבלולי מורקס, שאותם ניתן לקצור בעשרות אלפיהם.

תוכן עניינים

פוסטים נוספים:

פארק הכט

ביום שבת, 12 ביוני 2016, תתחיל צעדה של 12 מייל בפארק הצ'ה במהלך מרוץ הסקי והתרמילאים. התחל במירוץ HECHE פארק קרוס קאנטרי השנתי ה -12,

לקריאה נוספת »
דילוג לתוכן